The Willy-Taylor Academy - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Willy Bakker - WaarBenJij.nu The Willy-Taylor Academy - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Willy Bakker - WaarBenJij.nu

The Willy-Taylor Academy

Door: willydewereldrond

Blijf op de hoogte en volg Willy

22 Oktober 2010 | Ghana, Kumasi

Hallo allemaal,
daar ben ik dan weer, wederom in mijn favoriete internet cafe in Kumasi. Deze week een eerste volle werkweek in de school mijn mijn naam! Maandag was de allereerste dag dat de nieuwe school werkelijk van stat ging en het was dan ook niet al te druk. Er zijn hooguit 30 kinderen waarvan de meeste in de nursery zitten. dan is er P1, waar Taylor lesgeeft. en P2, waar ik les geef. Ik heb 5 leerlingen die geen van allen geweldig engels praten, maar mijn klas begrijpt tenminste iets van het engels. ze kunnen schrijven, ze kennen het alfabet en ze kunnen een klein beetje rekenen. Maar vaak als ik ze een opdracht geef zitten ze me schaapahtig aan te kijken en denk ik niet dat ze me begrepen. Maar acht, we doen ons best. Ik begrijp nu waarom Amelia zo blij was dat Taylor en ik les wilde geven op haar school en wilde helpen, want als wij er niet waren geweest waren er geen docenten geweest!! Nu zijn er nog maar 3 groepen omdat er nog geen meubilair is voor de 4e groep. de bedoeling s dat vanaf volgende week er ook een 4e groep komt, maar waar ze dan zo snel een docent vandaan gaan halen... ik weet het niet. Echt voor de klas staan in Ghana is een hele uitdaging. Ik ben natuurlijk gewend aan een nederlandse manier van lesgeven en op kamp een nederlandse manier van strafen en belonen. Deze kinderen snappen daar geen snars van! Maar na een hele week toepassen heb ik wel het ide dat ze me een klein beetje begrijpen als ik ze wil straffen of belonen. Bijvoorbeeld een Time-out kennen ze niet. Taylor zet af en toe een kind van haar bij mij in het lokaal. Komt de man van Amelia aanlopen: WAT DOE JIJ DAAR!! pfff, moet je helemaal gaan uitleggen, nee, dat is expres, hij gedraagd zich niet dus moet hij daar zitten. ik zag dat hij het een beetje raar vond, maa rhij liet het iig toe, dus dat is mooi. ik had vandaag een meisje buiten de klas gezet op de 'gang'. ik moest erbij blijven staan, anders bleef ze niet zitten, maar dat kan nu eenmaal in een ghaneeese klas, want vanuit de gang kun je gewoon de klas in kijken en praten en aansturen. helemaal omdat ik maar 5 kinderen heb. Vervolgens kreeg iedereen een sticker, omdat ze goed hun best hadden gedaan, maar eerst had ik boederij stickers, gisteren autootjes en nu alleen boerderijstickers. Zij wilde per se een autootje. En mopperen dat ze deed. Oke, dan geen sticker.... Maar dat werkte goed. Wat was ze boos!!!! goed dat ik dat weet, want dat kan ik dus gebruiken.
Ik vind het wel erg fijn dat we nu lesgeven op die andere school. Ik heb een eigen klas, dus een eigen tokootje om te runnen. en kan dus zelf beslissen wat ze wel of niet mogen. dat is erg fijn. en daarnaast is het een stuk rustiger en fijnere lucht om te ademhalen op de nieuwe school. tenminste niet zo muf. een paar nadelen zijn dat ik nu dus om 6 uur op moet, elke dag ruim een half uur in de auto zit en er geen normaal toilet is.....
We waren wel een beetje bezorgd over onze weekendjes weg. want we kunnen nu niet meer zonder schuldgevoel een of 2 dagen vrijnemen. Maar daar hebben ghanezen wat op gevonden. Vakanties. Dus over 3 weken hebben we vakantie van woensdag tot zondag (CAPECOAST!!!!!!!!) en vanaf begin december is er vakantie, dus dan kunnen we uitgebreid olifanten kijken in Mole Park.
Woensdag was weer echt zo;n dag van: dat kunnen alleen ghanezen verzinnemn. Het regende. en hard ook. Ik helemaal blij, want dat betekend dat het tenminste lekker koel buiten is. en dan un je lekkere frisse lucht inademen. Geen ghanees te bekennen op straat. We zijn wel naar school gebracht, maar geen kinderen.... uhm...huh? Als he tzo hard regen, blijft iedereen dus thuis. Ook al wordt het vervolgens droog, dan blijft de school dicht. dus waren we om 12 uur alweer thuis. Ja, wat nu.... dan maar richting een natuurreservaat dat dicht in de buurt moest zijn. (op slippers, lekker bijdehand). Het bleek een mooi stuk natuur te zijn waar we met gids doorheen gingen. Omdat het zoveel geregend had konden we niet over alle paden lopen ook omdat we op slippers waren. We moeten dus nog een keer terug. We hebben daar aapjes gezien!!! echt heel grappig om die beestjes eens in het wild rond te zien lopen.
volgende week weer een volle week lesgeven, dus zondag ga ik maar eens wat voorbereiden denk ik. Vandaag blijven we in Kumasi slapen en gaan dan vanuit hier morgen naar Lake Bosumtwi om te relaxen.
ik hoop dat alles in nederland goed gaat!! ik ben druk met de foto;s maar het internet doet het prima, maar de site werkt nu tegen, dus heb geduld, ze komen eraan!
heel veel liefs uit het zonnige en warme Ghana!!!!

• 22 Oktober 2010 - 16:28

Papa En Mama:

We zijn weer helemaal op de hoogte. Fijn dat het sms consult heeft geholpen,de rekening komt nog.Niet te streng zijn als juf hoor.liefs

• 22 Oktober 2010 - 17:45

Wendy:

Heej Willy,

Je vertelt ene hele mooie verhaal op de site,ik blijf het in de gaten houden;)
    Ik mis je nog steeds...Maar hier in NL gaat het heel goed en op het werk gaat het ook goed...Tot gauw!:D

• 22 Oktober 2010 - 19:09

Klaas:

Leuk al die foto's, krijgen we, behalve al je verhalen ook nog wat beeld bij je verhalen.:)

P.S. Kan je niet van die zon hierheen sturen? Regen hebben hier genoeg, maar een beetje warmte kunnen we wel gebruiken. 8)

Veel succes met je klasje.

• 24 Oktober 2010 - 11:15

Evelien:

Willyyyy!!
    Leuk je verhalen, ik ben trots op je! Keep up the good work en geniet ervan! In Nederland regent het en is het druk druk druk.. miss you!
    xxx Eef

• 31 Oktober 2010 - 08:14

Marijke:

Leuk om weer een stukje van je te lezen. Zo te lezen gaat het wel goed daar en vind je je draai wel. Leuk, een eigen klas waar je zelf de dingen kan bepalen en regelen. Heel veel plezier nog! xxxx

• 01 December 2010 - 16:30

Willeke:

wat cool je eigen academy :) Raar he als ze geen engels kunnen. Vind het wel superstoer van je! ;)

Als je terugbent moeten we maar snel afspreken, voordat je weer gaat!

Liefs